Çocuklara Yaklaşım Nasıl Olmalı?
Çocuklara yaklaşımın birçok yolu vardır. Bu yollardan faydalanırken çocuğun yapısını, isteklerini göz önünde bulundurmamız gerekir. Her zaman çözümcü yolları tercih etmeliyiz. Her çocuğun aynı yaklaşımda çözüm üretilmesi mümkün değildir. Her çocuk ayrı bir dünya ayrı bir evrendir. Aynı yollardan hepsine ulaşmamız mümkün değildir.
Empati Yoluyla Yaklaşma
Çocukların iç dünyası saf, temiz, rengarenktir. Olaylara bakış açıları oyun şeklinde olabilir. Gerçek dünyayı bizim gibi algılamaları imkansızdır. Bize basit gelen durumlar çocuklar çocukların iç dünyasında travmalar dahi yaratabilir.
Mesela oyuncağı kırıldığı zaman yas tutar ve çok üzülür, siz ona ‘bunda ne var ki yenisini alırız ağlanacak bir şey göremiyorum’ derseniz çocuk değersizlik hissine kapılabilir. Öncelikle aynı şekilde üzüldüğünüzü, onu anladığınızı ve çözüm yolunu beraber arayacağınızı belirterek empati kurarak sakinleştirin. Çocuklara bu yöntemle yaklaşılırsa aradaki iletişim güçlenir.
Oyun Yoluyla Yaklaşma
Çocukların kendilerini en iyi ifade ettikleri alan olan oyun oynama iletişim kurulacak en iyi zamanlardan biridir. Birçok çocuğu oyun esnasında tanıyabilir, konuşabilir, sorunlarına çözüm üretebilirsiniz. Oyun sayesinde kabiliyetlerini keşfederek uygun eğitim alanlarına yönlendirebilirsiniz.
Ödül Yoluyla Yaklaşma
Çocukların problemleri karşısında motivasyonlarını artırmak, istekli hale getirmek için ödüller kullanır. Örneğin; kişisel temizliğini ve oda düzenini sağladığı zaman ona hoşuna gideceği ilgi alanına uygun hediyeler verin. Ders çalışma da problem çıkarıyorsa, burada da ödevlerini yapmasını teşvik edecek ödüller verilir.
Fakat bu durumun tam tersi olan cezayı mümkün olduğunca kullanmamaya gayret edilmelidir. Ceza yerine yaptığı hatayı anlamasını sağlayacak kısıtlamalar getirilebilir. Örneğin; dışarı çıkmanın ertelenmesi, teknolojiyle olan zamanı azaltma gibi uyarılar yapılır.
Anne Babaların Tavrı Ne Olmalıdır?
Anne babalar öncelikle çocuklara yaklaşım, çocuk eğitimi gibi konularda kendilerini geliştirmeliler. Sabırla, merhametle çocuklara yaklaşarak kızmak yerine her zaman konuşarak çözümcü bir yol izlemelidir. Sevgi dilini iyi kullanmalı, kelimeleri kullanırken her zaman üslubun yumuşak ve dostane olmasını sağlamalıdır. Çocuklara devamlı sert bir şekilde uyarıda bulunma aile karşı çekingen bir tavır takınmasına sebep olur. Sevgi verin, o size olumlu yansıtacaktır.