Değere Dayalı Yönetim Felsefesi Nedir?

Değere Dayalı Yönetim Felsefesi Nedir?

Değere dayalı yönetim felsefesinin ne olduğunu merak ediyorsanız eğer kesinlikle doğru yerdesiniz! Bu yazımızda sizin de değere dayalı yönetim felsefesinin ne olduğunu detaylarıyla birlikte paylaşacağız. Piyasada değer kavramı hatırı sayılı bir öneme kavuşmuşken pazarlama alanında değer temelli pazarlama felsefesi öne çıkmıştır. Ek olarak değer felsefesi temelde şirketleri ifade etmektedir.

Değer kavramı yönetimde de Değere Dayalı Yönetim Felsefesi anlayışı olarak temelde felsefe odaklı öne çıktığını görmekteyiz. Üstelik bildiğiniz üzere günümüzde işletmeler artık sadece finans alanında değil, diğer birçok bölümde de değeri hedef alıyor. Bunun sebebi de firmaların, kâr maksimizasyonunu yeterli bulmayıp yeni amaç arayışlarına kapılmalarından ötürüdür.



Değere Dayalı Yönetim Felsefesi Detayları

Değere dayalı yönetim felsefesini tanımlayacak olursak eğer, performans, strateji ve hedeflerin söz konusu olduğu konularda yönetimin verdiği bütün kararlarında değer maksimizasyonu hedefine odaklanması durumudur. İşletmeler, diğer bütün bölümlerde de bu yüzden değer maksimizasyonunu hedef almıştır. Yani firmanın bugünkü değerinin maksimum hale getirilmesini sağlamak, birincil amaç olarak karşımıza çıkıyor. Doğal olarak firma değer maksimizasyonu, hissedarın servetini ya da hisse senedinin en yüksek seviyeye gelmesini amaçlamaktadır.

Değere Dayalı Yönetim Felsefesinin Değerleri

Değer kavramının artmasıyla doğal olarak, değere dayalı yönetim kavramında da genişlemeler ve geliştirilmeler yaşanmıştır. Firma değeri kavramı önem kazandıkça yeni değer kavramları da beraberinde türemiştir. Bunlardan bazılarını sizler için derledik. Nominal değer, likiditasyon değeri, işleyen teşebbüs değeri, borsa (piyasa) değeri gibi değerler türemiş ve hayatımızın bir parçası haline gelmiştir. Bu değer kavramları arttıkça firma içi değer yaratan ve firma dışı değer yaratan unsurlar da beraberinde doğmuştur.

Firmanın iç ve dış alanında kullanılabilir ortak kavramlar oluşturma, firmada değer yaratan ve yaratmayan faaliyetleri belirlemek yoluyla da kaynak tahsisini kurallara uygun gerçekleştirmek gibi birçok şeyi değere dayalı yönetim felsefesi kontrol etmektedir. Firma değerinin en yüksek haline ulaşmak açısından kullanılan ve sürekliliğinin sağlanması da gereken firmaların ayrıca bir önem verdiği temel bir felsefedir. Bu yönetim felsefesinin hesapları ayrıntılı ve maliyetli olduğundan dolayı da çoğu şirket için teoride kalan bir felsefe olmaktadır.

Yorum Gönder